Bulut bilişim (Cloud computing) veya işlevsel anlamıyla çevrim içi bilgi dağıtımı olarak adlandırılan ve Uygulama ve servislerin internetteki sunucular üzerinde bulundurulması, internete bağlı herhangi bir cihaz ile uygulama ve servislerin çalıştırılmasıdır.


Bulut Bilişim ile bilgisayarınızda bulunan ofis, resim düzenleme ve arşivleme, ajanda, yabancı dile çeviri programları ve kişisel dosyalarınız, internetteki bir sunucuya taşınıyor ve internete bağlı olduğunuz her yerden bu programlara ulaşarak çalışmalarınızı yapabiliyorsunuz.

ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nün tanımına göre: düşük yönetim çabası veya servis sağlayıcı etkileşimi ile, hızlı alınıp salıverilebilen ayarlanabilir bilişim kaynaklarının paylaşılır havuzuna, istendiğinde ve uygun bir şekilde ağ erişimi sağlayan bir modeldir.

Bulut bilişim ile bilgiler Internet üzerinde paylaşılan sunucular üzerinde saklanmakta, bu verilerin bu sunucu üzerinde kullanılarak istemci tarafına gösterilmesi ve üzerinde değişiklikler yapılmasıdır. Günümüzde uygulama,sunucu,istemci gibi bilgi teknolojilerini ilgilendiren her konuda sanallaştırmanın yaygınlaşması bulut bilişimin temellerini oluşturmuştur. İşletme içerisindeki kullanıcı bulut altyapısına kaydolur, giriş yapar ve geriye kalan her şeyi bulut altyapısı halleder. İşletmedeki kullanıcın herhangi bir yazılım satın alması gerekmez. Bakım, onarım, lisanslama gibi sorunlarla kullanıcının ilgilenmesi gerekmez.Tipik bulut bilişim sağlayıcıları servislerini diğer web servislerinden ya da web tarayıcılarından erişilebilecek şekilde online olarak sağlarlar. Yazılım ve veriler sunucuda saklanır.

Günümüzde ağ bant genişliği kapasitelerinin hızla artmış olması, Metro, Fiber Ethernet gibi geniş bant teknolojilerinin yaygınlaşması ile firmaların CFO ve CIO ları, bazı hizmetleri, dış kaynak modeli ile sistem entegratörleri ve Veri Merkezi (Data Center) hizmetleri veren firmalardan alma yoluna gitmeye başladılar.

Bu süreçte, firmaların ana işlerine odaklanması ve özellikle BT işletim giderlerini minimize etmeye çalışması, yatırım bütçelerini yenilikçi alanlarda kullanmak istemeleri gibi etmenlerin de teknolojinin gelişmesi paralelinde etkili olduğu görülmektedir. Bu iş modeline yönelim ile birlikte başlangıçtaki sanallaştırma teknolojileri ve barındırma modelleri firmaların tüm ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanır hale geldi ve şuan da adına 'Cloud' denilen 'Bulut Bilişim' hizmet modelinin oluşmasına neden oldu. Bu iş modeli, firmaların gerekli (yazılım, donanım, altyapı, güvenlik .. nerdeyse tüm) BT ihtiyaçlarını bir self-servis portal üzerinden istedikleri şekilde kurgulayabilecekleri ve kullandıkları kadar aylık bazlda ödeme yapabilecekleri bir ortamın, yani bulut ortamının oluşmasında ana motivasyon olmuştur.

Google, Amazon, SalesForce, Facebook, Microsoft gibi pek çok büyük IT firması 200X yıllarından bu yana bulut bilişime yatırım yapmaya başladılar. 2012 başından itibaren bulut bilişim kavramı elle tutulur ve servis alınabilir hale geldi. Google firması özellikle Google Apps ürün ailesini Bulut bilişim teknolojileri ile sunmaktadır.