Bu günün Elektronik Posta gerçeği maalesef, firmaların teknolojik önem sıralamasında web sitesi yazılım ve donanım teknolojilerinin gerisinden gelmektedir. Aslında çoğu web barındırma paketi içinde ePosta servisi büyük oranda bütünleşik ve ücretsiz olarak gelmektedir.

Bu sayfayı ziyaret ettiğinize göre @alanadı.com benzeri ePosta servislerini kullandığınızı anlıyoruz. Öncelikle bilinçli kullanımızdan dolayı tebrik ederiz. Günümüzde pek çok servis sağlayıcının sunduğu ePosta servisleri maalesef güvenlik kriterlerini sağlayamamaktadır. İleri seviye teknik bir konu olduğu ve BT uzmanı olmayan bir son kullanıcının bunu bilmesi veya tespit etmesini beklemek doğru değildir.

Kendinize veya servis sağlayıcınıza sormanız gereken soru:

"ePosta servislerinizin sahip olması gereken güvenlik ve iletişim kriterlerini ne kadar sağlayıp sağlamadığı" olmalıdır. elektronik Posta'larınıza

  • Chrome, Internet Explorer, Firefox, .. benzeri bir WEB tarayıcısı ile ulaşıyorsanız, http:// yerine https:// şeklinde geçerli bir sertifika ile korunan güvenli web protokolü (port 443) ile mi bağlanıyor sunuz?

    Eğer tarayıcınızın adres çubuğunda kırmızı yada güvenilmez şeklinde bir uyarı alıyorsanız bu sayfayı çok dikkatli incelemenizi rica ediyoruz.

  • Şayet iPhone, Android, Windows Phone benzeri akıllı telefon veya Outlook benzeri masaüstü bir uygulamadan ulaşıyorsanız, ePosta alırken POP3 protokolü yerine güvenli IMAP (port 993), gönderirken güvenli SMTP (port 587) üzerinden mi bağlanıyorsunuz?
  • Aşağıdaki örnek Türkiye'de hizmet veren, yüksek pazar payına sahip bir Servis sağlayıcının sunduğu elektronik posta servislerine ait Kasım 2012 tarihli bir incelemedir. Rapor güvenli iletişim için önerilen (993 ve/ya 995) portlarının kapalı olduğunu, dolayısı ile desteklenmediğini gösteriyor. Halen piyasalardaki bireysel ve kurumsal uygulamaların %50 den fazlası benzer durumdadır. Postalarınıza erişim esnasında bilgilerinizin, şifrenizin risk altında olduğunu bilmelisiniz ! İletişimizi dinleyen kötü niyetli bir kişi bu bilgilere ve mesajların içeriğine rahatlıkla ulaşabilir. Şayet WEB sayfalarını güncellemek için kullanılan FTP servisinin şifresi de ePosta şifresi ile aynı ise, WEB sayfanızın ele geçirilmesi bir tık uzaklığındadır.

  • ePosta sisteminizin TLS desteği var mı?
  • Rapor ilgili Servis sağlayıcının TLS güvenliğini desteklemediğini gösteriyor. TLS siz iletişim güvenli değildir.

  • Size hizmet veren ePosta sunucunuz fiziksel veya sanallaştırılmış olarak sayıca 1 den fazla mı? Tek demek olası kötü (Arıza, bakım, tehdit..) durumlarda hizmet yok demektir.
  • Şayet bir yük paylaştırıcı kullanılmamış ise Rapor ilgili Servis sağlayıcının ePosta hizmetlerini tek bir sunucu ile verdiğini gösteriyor.

  • Hizmet aldığınız ePosta sunucusunun Sizin dışınızda paylaşımlı olarak diğer (onlarca, yüzlerce, hatta binlerce ..) müşteriye de hizmet verdiğini biliyor musunuz?

  • SPAM (istenmeyen) ePostaları engelleme ve olmadığı halde SPAM olarak algılama konusunda sisteminiz ne kadar başarılı? Aldığınız SPAM sayısı örneğin "Günde bir kaç, haftada 10 nun altında mı?"

  • Gönderdiğiniz tüm ePostalar alıcılarına, Size gönderilmiş her ePosta eklentileri ile birlikte sorunsuz, zamanında ve sağlıklı teslim ediliyor mu?

  • Servis sağlayıcınızın internet omurgasına bağlantı hat sayısı ve band genişliği yeterli mi? Klasik Firewall, IPS sistemlerinin engelleyemediği olası bir kaç Gbps'lik DDoS saldırısı altında hizmetlerine sorunsuz devam edebiliyor mu?
  • Eğer cevaplarınızdan birisi veya bir kaçı "HAYIR" ise, maddi ve/ya manevi olumsuz sonuçlar Size SÜPRİZ olmasın !



    Çünkü,

    elektronik Posta'nın sağlıklı ve stabil çalışması, her gün çeşitleri artan siber tehditlerden korunması için, ana işlevi olan "Posta alma-gönderme" işlemlerini yapmasından çok daha zor olan teknolojik donanım ve yazılım yatırımı ve uzman gereksinimini yeterince sağlanamamaktadır.

    Bir elektronik postanın göndericiden, alıcıya ulaşmasına kadar olan süreçte, onlarca alt sistem ve işlem söz konusudur.

    ePosta servisleri bir şekilde kurulup hizmete alınır.

    Fakat sağlıklı ve güvenli çalışma için sebebi ne olursa olsun tüm gerekler çoğunlukla yerine getirilememektedir.

    Bizimle kazanımlarınız

  • Öncelikle bizimle çalışmayı seçerseniz, ePosta adresiniz ve trafiğinizde bir değişiklik söz konusu olmayacağı için, dış dünya açısından yapılması gereken bir durum sözkonusu değildir. Cep telefonlarındaki numara taşımaya benzer bir işlem ile, ePosta'larınız işlemler tamamlandıktan yaklaşık 12-24 saat içinde yeni sistemler üzerinden alınmaya ve gönderilmeye başlayacaktır.

  • Google, Bulut Bilişim ve elektronik posta konusuna verdiği önem ve sahip olduğu bilgi, teknoloji ve alt yapı yatırımları sonucu bireysel veya kurumsal güvenli ve stabil elektronik posta servisleri sunmaya başlamıştır. Kullandığınız web barındırma hizmetleri, tescil ettiğiniz alanadı nerede olursa olsun, alanadınız ile ilişkilendirilmiş elektronik posta servisleri diğer sistemlerinizi (web, blog vs) değiştirmeye gerek kalmaksızın başarılı bir şekilde Google üzerine taşınabilmektedir.

  • Her zaman sağlıklı çalıştığına emin olabileceğiniz, güvenebileceğiniz "1" değil dünya üzerinde farklı lokasyonlarda Size hizmet verecek onlarca - yüzlerce sunuculu bir sisteminiz olur. Servis sağlayıcınızın yaşayacağı planlı veya plansız bir kesinti veya olası bir DDoS saldırısı sonucu çökme, kesinti, hizmet ve eposta kaybı yaşamazsınız.

  • SPAM konusunda sektördeki başarı oranı en yüksek bir sistem kullanarak, önemli ePostalarınızı, zamanınızı ve itibarınızı kaybetmezsiniz.

  • ePosta'larınıza hemen hemen standart tüm masaüstü ve mobil platformlardan güvenli olarak ulaşabilirsiniz.

  • WEB kullanıcılarımız, GMAIL arayüzü ile (elektronik posta servisi ile birlikte sunulan video konferans özelliği ile sesli ve görüntülü olarak iletişim, arama fonksiyonu geliştirilmiş ek ve benzeri diğer özellikler..) ile kullanabilirler.

  • Google platformu ile sadece ePosta değil, doküman, takvim, bulut disk alanı .. gibi ve yüzlerce 3.parti uygulamaya da sahip olmaktasınız. Bu uygulamalar Size verimlilik artışı, birlikte çalışabilirlik ve daha düşük BT "sahip olma ve işletme giderleri" ile karlılığınıza, dolaylı olarak bilişim sistemlerinin çevreye, zararlı etkilerini azaltarak doğaya katkı sağlayacaktır.

  • Ve fazlası..

    Bilgi almak istiyorum, Lütfen beni arayın..